Sunday, July 17, 2011

2 tahun itu..



Assalamualaikum warahmatullah...

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam, dengan kasih sayang dan belas kasihan daripada-Nya, masih saya bernafas di bumi Allah yg sementara ni..Alhamdulillah..

Hmm..sudah hampir dua tahun sebenarnya blog ni tak di’update’. Dah habis HO pun- Alhamdulillah.. Bukan tak mahu menulis sebenarnya, in fact sangat mahu, tapi ada saja halangannya.

Frankly, selalu juga saya membaca entry2 saya sebelum ni. Sebagai peringatan pada diri sendiri yg selalu lupa, yang mudah lupa. To remind myself what I used to be, what I used to feel, what I used to do.

Pejam celik, dah dua tahun saya bekerja.. Trully, sewaktu belajar dulu, saya x pernah membayangkan kehidupan seorang doctor (or lebih tepat lagi seorang HO) adalah begini gayanya.. Memang selalu diingatkan oleh senior2 ttg itu, tapi still tak dapat the true picture until we ourself face benda tu..

Di HTAA, awal2 lagi bila jumpe senior HO dari USM dulu dah dapat soalan cepumas,
“ Kenapa eh korang pilih HTAA utk buat housemanship? Korang tau kan HTAA yg 3rd most stressful housemanship practice dkt Malaysia? “

Waktu tu hanya mampu sengih saja. Tak terjawap soalan tu sampai sekarang...

Tapi, Alhamdulillah..here I am still.. still bernafas, masih cukup anggota badan. Memang saya akui, dah banyak air mata yang tumpah sebenarnya sepanjang dua tahun ni. Perasaan bangun pagi untuk ke kerja is the worst feeling ever.. Rasa tak mampu nak bayangkan apa takdir saya pada hari tu. Bukan sedikit rakan HO yang tukar profession, yang tukar hospital, yang tak muncul2 terus pun ada. Tapi Alhamdulillah, semangat, harapan, kasih sayang umi dan abah menguatkan saya. Tak mampu saya utk hampakan insan2 yang super penting ini. Kalau tumpah air mata saya, tumpah jugaklah air mata mereka.. dan saya yakin, doa untuk kekuatan saya dari mereka lebih banyak berbanding dari diri sendiri..so, how can I let this amazing people down??

REDHA.. That’s the magic word. Redha dengan takdir. Redha dengan kerja yg Allah dah takdirkan ini. In fact, kerja dah tak dinamakan beban if itu yang memang kita suka lakukan. Ikhlas dalm setiap tindak tanduk kita seharian. InsyaAllah, hati akan tenang, jiwa akan sentiasa tenteram. Letih memang tak dapat digambarkan.. dah jadi macam zombie if bekerja selama 36 hours non stop. Tambah lagi kalau selalu kena marah, maki di hadapan patient. Tapi insyaAllah, kita akan remain tenang jika sifat sabar tu sentiasa ada dalam hati. In fact, threshold sedih kena marah pun dah semakin meninggi sejak bekerja..Alhamdulillah...

Akhirnya, 2 tahun tu berlalu juga.. Saya tahu cabaran mendatang pasti lebih hebat. Tanggungjawab semakin berat. Tapi saya yakin, tidak sia-sia Allah takdirkan saya di sini. Segala perancangan Allah yang maha cantik harus sentiasa saya syukuri. Yakin, yakin dan yakin dengan qada’ dan qadar Allah.. Itulah sebenarnya kasih sayang Allah. Dan saya mahu sentiasa hidup dalam kasih dan sayang Allah. Moga Allah kuatkan saya dan sahabat2 sekalian untuk melalui sisa2 hidup ini sebelum mata ini tertutup. Semoga kita semua tetap kekal dalam kemanisan iman yang tiada tandingannya..amin..

2 comments:

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

miss arisa said...

Agaknye cane ye skg jd housemen kt HTAA..tgh fikir nk apply situ ke tak sbb dekat dgn rumah